Mamografi meme dokusunun röntgen ışınlarıyla görüntülenmesidir. Genel amaçlı radyoloji tüplerinde değişiklikler yapılarak, hastanın daha az X ışını alması sağlanmaya çalışılmıştır. Kullanılan cihaza bağlı olarak otururken veya yatarken memenin değişik yönlerden görüntüleri alınır. Çekim sırasında memenin baskılanmasına bağlı rahatsızlık hissi oluşabilir.
Mamografi belli yaştan sonra tarama testi olarak, memede bir kitle ele geldiğinde, meme başında akıntı görüldüğünde, meme başının çekintiye uğramasında, meme derisindeki değişikliklerde, meme biopsisi için patolojinin yerini belirlemek amacıyla kullanılabilir.
Mamografi 40 yaşından itibaren çekilmekle birlikte,ailevi risk taşıyan kişilerde 30 yaşından itibaren çekim yapılabilmektedir.
Kadınların 70 yaşına kadar %13'ünde meme kanseri çıkma riski bulunmaktadır. Meme kanseri erken teşhis edilirse büyük oranda (%80-90 arası) tedavi edilebilir. Bu nedenle mamografinin meme kanserinin erken teşhisinde bir tarama testi olarak önemi büyüktür.
Tanı,tarama metodu olarak kullanılan meme ultrasonografisinde iyonize ışınlar kullanılmadığı ve insan sağlığına zararı tespit edilmediği için günümüzde ekonomik bir yöntem olarak kullanılmaktadır.Ancak ele gelmeyen kitlelerde yetersiz kaldığı için tek başına değil,mamografi ile beraber yapılmalıdır.
HSG rahim içerisine bir kontrast sıvı verilerek röntgen filmi çekilmesi ile rahim ve tüplerin görüntülenmesidir, bu neden le "rahim filmi" de denir. İnfetilite (kısırlık) tedavisi görmesi gereken hastalarda tüplerin açık mı kapalı mı olduğunu anlamak için çekilir. Tüplerin durumuna göre tedavi planlanır.
"Tanı ve Görüntüleme" birimimizde hizmet veren doktorlarımız